Hogyan válasszunk színeket?

A színek hatnak ránk, befolyásolják az érzelmeinket, döntéseinket. Hogy melyik szín hogyan, az nagyban függ a kulturális hátterünktől és személyes tapasztalatainktól is. Ebben a bejegyzésben összeszedem, hogy melyik szín hogyan hat ránk, mi az üzenete, mi a mondanivalója.

A fehérhez a tisztaság, az ártatlanság és az egyszerűség társul. Ez egy tiszta és frissítő szín, amely a tisztaság és a nyugalom érzését váltja ki. A fehér azonban az ürességgel és a sterilitással is összefüggésbe hozható, különösen, ha túlzott mennyiségben használják.
A webdesignban kiemelt szerepe van a fehérnek, a „white space”-nek, hiszen ezálal tudunk szellős, átlátható, nem túlzsúfolt oldalakat létrehozni, a segítségével jobban ki tudjuk emelni a fontos szakaszokat, ennek segítségével is terelve az oldal látogatóját.

A fekete az erővel, a kifinomultsággal és az eleganciával társul. Ez egy időtlen szín, amely a tekintély és az irányítás érzését közvetítheti. A fekete azonban a negativitással és a halállal is kapcsolatba hozható, így bizonyos kultúrákban ellentmondásos szín.

A szürke szintén egy időtlen szín, ami az állandóságra, bölcsességre, ugyanakkor negatív értelemben a köddel, szomorúsággal is társítható.

A barna színhez a nyugodtság, mélység, a gazdagság, hagyományok és a természetesség kapcsolódik. Bizonyos értelmezésben társulhat semlegességhez, földhözragadottsághoz.

A lila a luxushoz, a kreativitáshoz és a spiritualitáshoz kapcsolódik. Gazdag és elegáns szín, amely a kifinomultság és a titokzatosság érzését váltja ki. Egyes kultúrákban a lilát a gyászhoz és a gyászhoz is hozzák összefüggésbe.

A kék a nyugalomhoz, bizalomhoz és stabilitáshoz kapcsolódik. Ez egy nyugtató szín, amely elősegítheti a béke és a nyugalom érzését. A kék azonban szomorúsággal és magányossággal is összefüggésbe hozható, különösen, ha sötétebb árnyalatokban használjuk.

türkiz a tenger színei, a zöld és a kék elegyéből áll, és mindkettő tulajdonságait – a kék nyugalmát és a zöld harmóniáját is hordozza. A türkiz mind pszichológiai, mind pedig fizikai értelemben nyugtató hatással bír.

A zöld a természettel, a növekedéssel és a harmóniával társul. Nyugtató szín, amely csökkenti a stresszt és elősegíti az ellazulást. A zöld a gazdagsághoz és a jóléthez is kapcsolódik, így a vállalkozások és a pénzügyi intézmények népszerű választása.

A sárga a boldogsághoz, az optimizmushoz és az energiához kapcsolódik. Meleg és vidám szín, amely öröm és játékosság érzését váltja ki. A túl sok sárga azonban elsöprő lehet, és egyesek túl fényesnek vagy intenzívnek találhatják.

A narancssárga – ahogy a türkiz a kék és a zöld tulajdonságait hordozza, úgy – magában hordozza a sárga vidámságát energiáját, és a vörös szenvedélyét. Lelkesedés, kreativitás, boldogság társítható hozzá.

A vöröset gyakran a szenvedéllyel, a szerelemmel és az intenzitással társítják. Ez egy serkentő szín, amely növeli a pulzusszámot és a vérnyomást, így kiváló választás a figyelem felkeltésére. A vörös haraggal és veszéllyel is összefüggésbe hozható, különösen a nyugati kultúrákban, ahol gyakran használják stoptáblák, figyelmeztető címkék és vészjelzések jelzésére.
A rózsaszín a nőiességgel társítható, bájos, elegáns, romantikus szín. Vidám, élénkítő szín.

Miért fontos ezeket tudnunk?

Mert a vállalkozásunk, weboldalunk témáját alá kell hogy támassza, erősítenie kell az üzenetet, amelyet át szeretnénk adni, a színeken keresztül is meg kell ragadnunk a célcsoportot. Ahogy azt már az önazonos design bejegyzésemben is említettem, egy komoly témájú vállalkozás (pl.: temetkezési vállalkozás, ügyvéd, jogász stb.) nem tud hiteles lenni élénk színekkel, míg egy gyerek (gyermekes szülő) célcsoport számára pedig – épp ellenkezőleg – színpompást designt fogunk választani.

Mi a szerepe a színeknek?

  • A jól meghatározott színek kiemelnek a konkurencia közül, megjegyezhetővé, azonnal felismerhetővé teszik a márkádat
  • Erőteljesen hat az érzelmekre, így befolyásolhatod a weboldaladra érkezőket, erősítheted a konverziót. (Pl.: sok étterem használ piros designt, hiszen a piros szín növeli az étvágyat. Tudsz piros-sárga étterem designt, hmm…?)
  • A színek által is üzenetet közvetítesz, erős szerepet játszanak abban, hogy a márkád (kampányod, vállakozásod) üzenet a lehető legpontosabban jusson el az emberekhez.
  • Pozicionál. Korosztályt, nemet, de akár még a szolgáltatásod, terméked árát, ár-érték arányát is sugallhatja.

Mire figyeljünk, milyen hibákat követhetünk el a színek kiválasztásánál?

  • Nem a célcsoportnak, üzenetnek megfelelően választott színek (már kétszer kifejtettem, nem ragozom 🙂 )
  • Következetesség hiánya. Érdemes meghatároznunk előre a színeket, majd azokat – és csak azokat – használni. Így az egész összkép egységesebb, összefogottabb hatást kelt.
  • Ne használjunk túl sok színt. Nem lehet számszerűsíteni, hogy adott témához mennyi illik, 3-5 egymással harmonizáló színnél többet én semmi esetre sem javasolnék.
  • Szemet bántó színkombinációk. Rossz ránézni, nehezen olvasható, szemet bántó, így garantált, hogy a látogató hamar elfárad, és inkább visszafordul.

Legutóbbi bejegyzések

Halász-Kovács Nóra
Halász-Kovács Nóra

webdesigner

Blogbejegyzéseimmel betekintést nyerhetsz a kulisszák mögé – mesélek a munkafolyamatokról, hogy készült egy-egy logó, weboldal, illetve hasznos tartalmakat hozok arról, mire érdemes odafigyelni a webes megjelenésed kialakításakor.

Esettanulmány
Iratkozz fel!

Ne maradj le!

Szeretnél hasonló hasznos tartalmakat kapni? Iratkozz fel a hírlevélre!
Itt is megtalálsz

Copyright © 2023 HKN Dream Design | Minden jog fenntartva