info@hkndreamdesign.com

Mi az a brief?

Üzletasszony mappával

A brief egy olyan dokumentum vagy összefoglaló, amelyet az ügyfél, a megrendelő készít, és amely tartalmazza a projekt céljait, irányvonalát és elvárásait. Ez egyfajta iránymutatás a tervező(K) vagy kreatív csapat számára, hogy segítse őket abban, hogy megértsék és megvalósítsák az ügyfél elképzeléseit és igényeit. A brief tartalmazza a projekt összes fontos részletét, beleértve a célcsoportot, az üzenetet, a stílust, a technikai követelményeket, a határidőket és egyéb releváns információkat. Ennek a dokumentumnak a létrehozása és betartása segít elkerülni a félreértéseket, irányvesztést és biztosítja, hogy az elkészült munka megfeleljen az ügyfél elvárásainak és a projekt céljainak.

MI KERÜLHET A BRIEFBE?

1. Célcsoport és az ideális ügyfél: elengedhetetlen lépés, hogy meghatározásra kerüljön a célcsoport. Minél pontosabb, annál könnyebb a pozicionálás. Pl: célcsoport tagjai lehetnek a nők, de könnyebben tudunk pozicionálni, ha 20-30 év közötti, Budapesten élő nőkre szűkítjük a kört.
Az ideális ügyfél (buyer persona): képzeld el azt a személyt, akit legszívesebben látnál az ügyfeleid között. Szedd össze a legtöbb tulajdonságot, amivel le lehet írni (milyen idős, hol él, van gyereke, nincs gyereke, gyesen van, dolgozik, mit szeret a szabadidejében csinálni, mit olvas stb.)
2. Márkakép és üzenet: Mi a vállalkozás fő üzenete és értékei? Milyen érzelmeket kell kiváltani a célcsoportból a logó és arculat tervezése során?
3. Stílus és hangulat: Milyen stílusú logót és arculatot képzelsz el? Például minimalista, retro, játékos, professzionális stb. Akár kereshetsz is néhány példát, melyik márka hangulata, stílusa áll közel hozzád.
4. Színpreferenciák: Vannak-e specifikus színek, amelyek fontosak a márka szempontjából? Ha igen, miért? Ha nincs, milyen színeket szeretnénk elkerülni?
5. Logóhasználat: Hol fogjuk használni a logót? Például weboldal, nyomtatott anyagok, szórólapok stb. Szükséges lehet több változat létrehozása különböző felhasználási területekre.

Weboldal esetén:

1. Cél és funkciók: Mi a weboldal fő célja? Információközlés, értékesítés, kapcsolattartás stb.? Milyen fő funkciókat szeretnél a weboldalon látni (pl. blog, termékkatalógus, űrlapok, időpontfoglaló stb.)?
2. Tartalom és struktúra: Milyen főbb oldalakat, menüpontokat kell tartalmaznia a weboldalnak?
3. Design preferenciák: Milyen stílusú legyen a weboldal? Például modern, klasszikus, színes stb. Az arculathoz hasonlóan akár példákat is csatolhatsz – nyugodtan helyezd el a briefben azoknak a weboldalaknak a linkjét, amelyek tetszenek stílusában, megjelenésében, elrendezésében.
5. Képek és tartalom: rendelkezésre állnak már a weboldal tartalmi elemei (szöveg, képek) vagy szükség lesz ezek elkészítésére a projekthez?
6. SEO és keresőbarát kialakítás: Fontos-e a keresőoptimalizálás a weboldal szempontjából? Ha igen, milyen kulcsszavakra szeretne fókuszálni, és milyen egyéb SEO-aspektusokat kell figyelembe venni?

MIÉRT VAN SZÜKSÉG A BRIEFRE?

Ezek az információk segitenek, hogy a vállalkozást és a projektet a lehető legjobban megismerjem, és hogy az elkészült arculat és/vagy weboldal lehető legjobban megfeleljen az elvárásaidnak. Ezek az információk a pontos árajánlatadásban is sokat segítenek.
 1. Kommunikáció: A brief segít a hatékony kommunikációban. Az ügyfél által megadott információk alapján könnyebb megérteni a projekt céljait, elvárásait és preferenciáit. Ez minimalizálja a félreértéseket és biztosítja, hogy az elkészült munka megfeleljen az ügyfél igényeinek.
2. Irányítás: A brief meghatározza a projekt irányát és céljait. Ez segít elkerülni az esetleges eltévelyedést vagy az irányvesztést a tervezés folyamán. Segít elkerülni a félreértéseket, és nem telik az idő fölösleges tervezési körökkel, mert a projektben résztvevők más-más stílusra, célra fókuszáltak.
3. Hatékonyság: A brief segíti a tervezőket abban, hogy hatékonyabban dolgozzanak. Az egyértelműen meghatározott célkitűzések és iránymutatások alapján könnyebben lehet prioritásokat állítani, és hatékonyabban lehet dolgozni azáltal, hogy nem kell időt pazarolni az iránytalansággal vagy felesleges munkával.
4. Minőség: A brief segít biztosítani a végeredmény magas minőségét. Az alaposan kidolgozott brief segíti a tervezőket abban, hogy megfelelően mélyrehatóan megértsék az ügyfél igényeit és a projekt kontextusát, így a végeredmény sokkal inkább kielégíti az ügyfél elvárásait és céljait.
5. Referenciapont: A brief nemcsak a tervezők számára, hanem az ügyfél számára is referenciapontként szolgál a projekt során. Az ügyfél könnyebben nyomon követheti a projekt előrehaladását és ellenőrizheti, hogy az elkészült munka megfelel-e az eredeti elképzeléseknek és elvárásoknak.
Összességében a brief létrehozása és pontos betartása segít megvalósítani a sikeres logó- és arculattervezést, valamint weboldal készítést, amely megfelel az ügyfél igényeinek és elvárásainak.

Legutóbbi bejegyzések

Halász-Kovács Nóra
Halász-Kovács Nóra

webdesigner

Blogbejegyzéseimmel betekintést nyerhetsz a kulisszák mögé – mesélek a munkafolyamatokról, hogy készült egy-egy logó, weboldal, illetve hasznos tartalmakat hozok arról, mire érdemes odafigyelni a webes megjelenésed kialakításakor.

Esettanulmány
Iratkozz fel!

Ne maradj le!

Szeretnél hasonló hasznos tartalmakat kapni? Iratkozz fel a hírlevélre!
Itt is megtalálsz

Copyright © 2023 HKN Dream Design | Minden jog fenntartva